Skip to content

Montering

Rätt ram betyder mycket

Att använda en ram som passar stilmässigt och i färg betyder mycket för det totala utseendet.

Montering/inramning av fotografier kan göras på flera sätt t ex

  1. Inramning med eller utan glas
  2. Passepartout
  3. Kapaskiva
  4. Kilram om det är canvas

Sedan kan de ramas in på olika sätt. Jag monterar på traditionellt sätt och har exempel på flera varianter. Ramarna beställs i exakt format så de passar perfekt för din utskrift. Ramarna kommer från Nielsen och används av många gallerier och museum.

Inramning med eller utan glas

Det traditionella och säkra sättet. Se bara till att använda kartong eller foamboard som är arkivgodkänd, bara syrafri är ingen garanti. Jag använder tjock museikartong. Om man omsorgsfullt väljer ett Fine Art-papper med rätt yta och struktur för att passa bilden på bästa sätt så är det optimalt. Att sedan sätta ett reflekterande fönsterglas ovanpå detta förstör hela intrycket och ger otrevliga reflexer. Om man nu av vill skydda bilden mot beröring och UV-ljus rekommenderas reflexfritt glas av museikvalité, typ True Color eller ClearColor från Nielsen Design.

Passepartout

Det traditionella och säkra sättet att montera. Se bara till att använda kartong eller foamboard som är arkivgodkänd, bara syrafri är ingen garanti. Naturligtvis ska tejp och allt annat också vara godkänt. Passepartout kan också användas som ett komplement vid vanlig inramning.

Kapaskiva eller foambord

Det har blivit väldigt populärt eftersom det är enkelt och snyggt. OBS de flesta kapaskivor och foamboard är inte syrafria. Använder du sedan PhotoMount spray får du garanterat problem, förr eller senare. Jag har inte heller hittat något adhesiv som garanterar livslängden. Dessutom kan du aldrig demontera utan att förstöra fotografiet.

OBS jag har inte hitta någon som monterar med någon som helst åldersgaranti på detta sätt.

Kilram

Det traditionella sättet att montera canvasduk. Snyggt, men lite bök att få till det riktigt. Sedan får du räkna med att det går åt nästan 10 cm på var sida för monteringen om kilramen är t ex 18 mm tjock.