Skip to content

Konstreproduktion/Gicléetryck

Att reproducera konst har gjorts länge och på många olika sätt genom åren. Att fotografera av eller skanna in och sedan göra högkvalitativa printar på finaste konstpapper eller canvas är numer ett väl etablerat sätt.

Jag arbetar med studiobelysning och professionell fotoutrustning från Sony och Zeiss. Den digitala efterbehandlingen av bilderna görs i ett kalibrerat och ICC-styrt färgflöde för att bästa möjliga resultat skall uppnås.
Mindre original kan även skannas.

Österlenfoto är ett Certifierad Print Lab för Digital Fine Art Printing av Canson FineArt.
Detta innebär det en extra trygghet i det att vi har erkänt avancerade kunskaper om färghantering, fine art papper och arkivbeständighet.

Du kan få mindre jpg-filer för webben och liknande utan extra kostnad. Vill du ha högupplösta filer i tiff kostar det extra eftersom dessa måste konverteras från mina arbetsfiler som används i ett speciellt utskriftsprogram.

Gicléetryck

Gicléetryck är dagens svar på litografier. Giclée är franska, på svenska brukar man använda konsttryck och på engelska Fine Art print. Tekniken innebär att man använder pigmentbläck och arkivbeständiga konstpapper. Konsttryck gjorda med syrafritt konstpapper har en livslängd på över hundra år och bleknar vanligtvis inte eller gulnar. Konstpapper måste uppfylla vissa kvalitetskriterier för att betraktas som konstpapper. Basen är bomullsfibrer. Fina konstpapper är syrafria och innehåller inga optiska vitmedel eller andra kemikalier som påverkar kvalitén över tiden.

Det finns många fördelar för dig som konstnär med detta arbetssätt.

  • Du får provtryck för att kontrollera färger osv
  • Du kan få justeringar gjorda
  • Du behöver inte beställa hela serier på en gång
  • Du får exakt samma tryck varje gång
  • Du får snabba leveranser
  • Du får lång livslängd
Material

Det fine art papper och bläck jag använder är originalprodukter från Canson Fine Art och Canon.

Provutskrift

Naturligtvis kan du få en provutskrift. Jag brukar skriva ut en remsa i rätt förstoring av de delar som kunden valt. Detta är extra viktigt vid större arbeten för att se att färger och pappersval blir precis som du vill ha det.

Äkthetsintyg

Till Fine Art-printar kan du beställa ett äkthetsintyg. Certifikatet trycks på normalt på samma papper som din print. Du får även en ett sigill i form av en präglingsstämpel.

På certifikatet står information om bilden, verkets titel och konstnärens/fotografens namn, men även teknisk information om bilden såsom tryckdatum, papperssort och upplagestorlek.

Jag gör tryck åt Andreas Johansson som är representerad på flera gallerier.

“Superbra och snabb service av den mycket kunniga och trevliga Peter Olausson!”

Ett matt bomullspapper med struktur framhäver känslan i bilden

Ett matt bomullspapper med struktur framhäver känslan i bilden

Konstnär Ylva Molitor-Gärdsell;

“Professionella gicléetryck fine art av hög kvalite där originalet som är en akvarell först fotograferas. Trevligt och serviceinriktat bemötande.”

Ett akvarellpapper precis som originalet målats på är ett måste

Ett akvarellpapper precis som originalet målats på är ett måste