Skip to content

Tankar kring konstreproduktion

Konstreproduktioner kan utföras på flera sätt och från många typer av original.
Originalet kan vara oljemålning, akryl, akvarell, blyertsteckning, textilkonst osv.
Tekniken är avfotografering eller inskanning.

Slutresultatet, om det är ett gicléetryck, sker alltid på ett FineArt-papper med pigmentbläck. Ljuset reflekteras kanske annorlunda än för originalet.

Vad kan då bli originallikt?
Olja och akryl? Ett slätt bomullspapper typ Canson Rag Photographique passar bra, men det är helt olika material och förutsättningar. Däremot blir det riktigt bra. Flera gånger har jag fått höra av konstnären själv att “det här blev bättre än originalet”. Det kan bero på att saker framträder på ett sätt som ger en annan upplevelse.

Akvarell? Originalet målas oftas på ett akvarellpapper från Canson. Efter avfotografering skrivs det även ut på ett akvarellpapper från Canson. Många gånger är det omöjligt att skilja på original och reproduktion.

Teckning/grafik
Här ges också stora möjligheter att göra originallika reproduktioner.

Textilkonst
Ett slätt bomullspapper typ Canson Rag Photographique passar bra. Blir inte originallikt med ofta med en 3D-känsla. En vävd gobeläng utskriven på en matt canvasduk ger utmärkt resultat.

Tänk så här…
Antingen originallikt där tekniken tillåter om det är det du önskar. Eller se det helt enkelt som ett nytt verk. Utnyttja tekniken och dess möjligheter, kanske kan du förstärka den känsla du vill framhäva.