Skip to content

Olika papper

Känsla

Att hålla i ett tjockare fine-art-papper av god kvalité, det ger en speciell känsla. Dra försiktigt med fingret på baksidan, då känner du om det är ett rent bomullspapper eller ett cellulosapapper. Bomullspappret har en tygkänsla, lite luddigt medan cellulosapappret käns helt slätt.

Personlig smak

Naturligtvis tycker vi alla olika, en del vill ha matt papper till allting. Låt inte det ta överhand, välj papper efter bildens innehåll. Olja, akryl, akvarell, blyerts, kolkrita osv, det finns en anledning till olikheter…vad vill du framhäva?

Utseende

Matt, halvblankt eller högblankt. Slätt, satin, lustre eller mer struktur. Mycket att välja på. En sak är tycke och smak, sedan har vi det där med teknikaliteter. Olika papper har olika egenskaper och förutsättningar.

Tekniska egenskaper

Ett högblankt papper kanske kan passa vissa bilder, men tänk på att det ger reflexer och är väldigt känsligt för beröring. Jag använder eller rekommenderar det nästan aldrig.

Ett halvblankt papper med lite slätare struktur (satin) eller lite mer struktur (lustre) har många fördelar. Det är inte så känsligt för beröring, ett hållbart papper helt enkelt. Det ger inte så mycket reflexer, det har högt DMax (svärta), det visar detaljer perfekt och har färgåtergivning med hög dynamik.

Ett matt papper är utmärkt för mer konstnärligt foto, där kanske detaljrikedom och dynamik inte är så framhävande. Det har inte riktigt samma svärta och visar inte detaljer riktigt lika bra. Ett mer förlåtande papper, speciellt om det har lite struktur i ytan.

Vanligt fotopapper eller FineArt

En fråga om vilken division du spelar i. Vill du ha det bästa utan kemikalier, med tradition och känsla, då väljer du FineArt. Vill du komma billigare undan, men ändå få bra kvalité, ja då väljer du ett mer traditionellt papper. Lite som att välja mellan helfranskt skinnband och pocket. Samma innehåll, men helt olika känsla och tradition. Valet är ditt.

Sedan finns det mycket mer…

Canvasduk av bomull, snyggt för rätt motiv och teknik. Kan av tekniska förutsättningar inte återge den högsta tekniska kvalitén, men passar bra för rätt motiv.
Mullbärspapper, tunt, grov struktur och hantverk. Otrolig känsla för rätt motiv.
Metallpapper, lite spinoff från annan verksamhet. Supercoolt för vissa motiv, gärna med inslag av metall.
Och mycket mer, det här kan aldrig ta slut…