Skip to content

Krav för utskrift

Naturligtvis beror det på vad du vill uppnå…

När det gäller teknisk kvalité är det bara antal pixlar som räknas! Vill du ha hög teknisk kvalité på en print måste det finnas tillräckligt med pixlar. Sedan beror det också på bildens innehåll. Svart bakgrund med en vit prick klarar sig med ett fåtal pixlar. Mycket detaljer och stor dynamik ställer mycket högre krav.

En enkel regel är att en bild ska ha 100 pixlar/cm om du vill skriva ut den i bra kvalité. Dvs om du har en bild som är 4000×6000 pixlar (24 megapixlar) då kan den skrivas ut som 40×60 cm i mycket hög kvalité. Det gäller vid handhållet betraktningsavstånd. En större bild betraktas naturligtvis på längre avstånd och då behövs inte lika högt PPI.

Gör helst inte om bilden i den storlek du vill ha. Berätta i stället vilken storlek bildytan ska ha och eventuell vit kant. Jag använder ett speciellt utskriftsprogram som interpolerar bilden till rätt storlek och det gör ett bättre jobb än PhotoShop eller LightRoom. Dessutom skärper det bilden bättre och utan risk för överskärpning eller artefakter. Finns det inte tillräckligt med pixlar för utskrift måste man lägga till pixlar, sk interpolering. Detta för att få tillräckligt med pixlar för att få en bra utskrift. Det är lätt att överskärpa en bild och det kanske ser bra ut på bildskärmen, men på en utskrift syns artefakter tydligt. Undvik alltså även skärpning för utskrift när du skickar bilder till mig.

Vill du simulera utskriften på bildskärmen kan du göra det genom sk “soft proofing”. Ladda då ner pappersprofilen för det papper du vill ha och gör en simulering i PhotoShop eller LightRoom. Detta är extra viktigt vid utskrift på matt papper. Förutsättningen är naturligtvis att du har en kalibrerad bildskärm och rätt belysning i rummet.

Undvik självdestruktiva format som .jpg, det är till för webben. Skicka helst filer i .psd (PhotoShop’s eget format) eller .tiff. Använd helst också Adobe RGB färgprofil genom hela flödet, den mindre färgrymden sRGB och jpg-filer är till för webben.

Du ska inte

  • Skärpa bilden för utskrift.
  • Göra om den i rätt storlek för utskrift, det gör jag.

Du ska

  • Se till att du har rätt färgrymd inbäddad i filen. Helst AdobeRGB eller sRGB.
  • Alltså se till att ha tillräckligt med pixlar i bilden för den storlek du vill skriva ut.

Jag hör alltid av mig om jag inte tror att utskriften blir bra. Vid stora printar kan jag också skriva ut en testremsa av ett utvalt område.