Skillnaden mellan olika fotopapper är enorm!

Det finns många tillverkare, men de stora med egna pappersbruk är Canson och Hahnemühle.
Canson har tillverkat papper i över 450 år och fotopapper i 150 år. Konstnärer som Degas, Ingres, Picasso, Matisse och Warhol har också använt papper från Canson. Inget annat papper har en sådan kombination av tradition och kvalité.

Ett fint FineArt-papper av hög klass får fram det bästa ur en bra bild. Helst ska man inte ha glas framför. Då tar man bort de fina egenskaperna i pappret eller canvasduken. Om du måste skydda dina verk erbjuder jag färdiga ramar med museeglas från NielsenDesign.

Mina favoriter är:

Canson Platine Fibre Rag 310 g

Platine Fibre Rag är en kombination av högkvalitativt Platinum papper tillverkat av 100 % lump och ett mikroporöst ytskikt som anpassar traditionellt mörkrumspapper för digitaltryck. Med samma känsla som originalpappret F-type Baryta Fibre paper, håller Platine Fibre Rag en hög prestanda som digitalt mörkrumspapper. Färgtonen är genuint vit utan tillsatser av blekmedel som annars kan förstöra hållbarheten för digitala bilder. Tack vare sin extremt höga Dmax (svarta ton) och exceptionella gråtoner passar Platine Fibre Rag för skarpt svart-vita foton. Passar även för utskrift av färgfoton.

Canson Rag Photographique 310 g *
Rag Photographique har en extra slät yta som ger pappret en mycket behaglig sammetslen struktur. En av marknadens högsta Dmax* för denna typ av syrefria papper utan optiskt vitmedel. 100 % bomulls konst- och fotopapper som är museiklassat. Pappret har en exceptionell mjuk vit ton tack vare tillsatsen av naturliga mineraler, framtaget för att tillgodose behovet av konstnärspapper med lång livslängd för digitaltryck. Rag Photographique är museeklassat. Detta papper ger även den högst uppnåeliga Dmax* (svarta ton) tillgänglig på marknaden. Passar för utskrift av konstmotiv och fotografier, såväl svart/vitt som färg. Finns även dubbelsidigt i 210 g för utskrift av fotoböcker och portfolios.

Canson Edition Etching Rag 310 g *
Museeklassat konstnärspapper med jämn textur som påminner om genuina etsnings- och grafikpapper. Pappret har den finaste vita ton tillgänglig på marknaden och återger djupa svarta tryck med utmärkt bildskärpa och optimal färggradering. Passar för tryck av detaljarbeten, färgfotografier, landskapsbilder och svart/vita porträtt. Samma egenskaper som Rag Photographique men med mer struktur. Ytan kan därför vara lite mer förlåtande.

Canson Infinity Aquarelle Rag – 310g

Är en papperstyp som får dina utskrifter att påminna om akvarellmålningar.
Perfekt för sk giclée-tryck vid reproduktion av akvarellmålade konstverk.
Canson Aquarelle Rag är ett matt Fine Art papper med kraftig struktur.
Strukturen gör att dina utskrivna bilder kommer att träda ut ur papperet och ger riktigt fina effekter till exempelvis abstrakta bilder.
Aquarelle Rag har en varm, vit ton och är helt fritt från optiska vitmedel.

Bra och billiga papper:

Canson Photo Luster Premium RC – 310 g Ett klassiskt 310 grams halvblankt fotopapper. Det är framställt av alfa-cellulosa och är syrafritt. 
Ytan är lik den man känner igen från vanligt standardfotopapper och kan användas till många olika typer av vanliga fotoutskrifter. 
Detta papper vann år 2015 en TIPA pris för årets fotopapper. Passar för både svart/vita och färgfotografier.

Canson Imaging Matte – 180 g Universellt, högupplöst fotopapper som återger färger på ett bra sätt. Rekommenderas för foton och affischer med matt yta. Fungerar bra för laminering.

Förväntad livslängd
Hållbarheten med Canons LUCIA PRO-bläcksystem och kvalitetspapper är mycket god. Det tar mellan 50 och 200 år, beroende på hur bilden ramas, monteras och förvaras innan märkbara färgförändringar uppträder.

 

* Dmax beskriver det mörkaste svarta (mätt som optisk densitet) som en skrivare kan åstadkomma eller ett papper kan prestera.