Skip to content

Bildformat

Formatet på en bild är klart intressant

Vi människor upplever naturligtvis bildformat olika, men det finns saker som gör att de flesta uppfattar ett format mer tilltalande än ett annat. Kvadratiskt format upplevs ofta positivt. Ett nästan kvadratiskt format upplevs inte så positivt. Ett rektangulärt format kan ha ett för ögat idealiskt förhållande, den sk gyllene rektangeln.

A-format (1:1,414) är helt galet för bilder och borde enligt min mening inte finnas överhuvudtaget för foto. Det är enbart en standard för vanligt papper. Amerikanska standarden (Letter 1:1,294)  är ännu värre.

Inom konst och mer seriöst foto pratar man om den gyllene rektangeln. Den har förhållandet 1:1,6 vilket uppfattas betydligt mer behagligt för ögat. Ingen tillfällighet att även många flaggor har detta förhållande. Säkert ingen slump att Mona Lisas ansiktsdrag även baseras på denna matematik. Många andra konstverk utnyttjar också detta förhållande. Formeln är 1 + (roten ur 5) dividerat med 2 = 1,618.

Inom fotografi är det dominerande bildförhållandet 1:1,5, dvs samma förhållande som fullformat småbild. Alltså 36/24=1:1,5. Inte så tokigt, tråkigt att ramtillverkarna inte tagit hänsyn till detta.